T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / EDREMİT - Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MODA TASARIM ALANI

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI:

 

Moda tasarım teknolojileri alanı,moda endüstrisinin gün geçtikçe artan yenilikçi,yaratıcı ve araştırmacı tasarımcı ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim vermektedir.

 

Program;öğrencinin sanatsal ve yaratıcı odaklı yenilikçi bir eğitimle ,çağdaş uygulamalar içerisinde kendisini ifade etmesini sağlar.

 

 

 

MODA TASARIMCISININ GÖREVLERİ:

 

1-Tasarlama

 

2-Tasarıma uygun malzeme ve araç-gereci seçme,deneme üretimini gerçekleştirme ve katalog hazırlama

 

3-Pazarlama ve satış tekniklerini uygulayarak sunuş yapmak.

 

 

 

ALANDA AÇILABİLECEK DALLAR:

 

1-Modelistlik dalı: giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

2-Deri giyim dalı: deri giysi üretimi, deri giysi kalıpları, deri teknolojisi, tasarım ve model araştırmaları, deri kalite kontrol, iş ve üretim organizasyonu ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

3- Erkek terziliği dalı: erkek giysi dikimi, erkek terzi kalıpları, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

4-Kadın terziliği dalı: kadın giysi dikimi, kadın terzi kalıpları, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

5-İç giyim modelistliği dalı: iç giyim kalıpları, iç giyim üretimi, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol, bilgisayarla iç giyim kalıpları hazırlama,  ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

 

 

EĞİTİM İMKANLARI:

 

       -       işletmede mesleki eğitim gören öğrenciler 3308 sayılı yasa uyarınca iş kazası ve meslek      hastalıkları için devlet tarafından sigortalanırlar.Ayrıca işletmede meslek eğitimine devam ettikleri süre içinde asgari ücretin 3'te 1'i oranında maaş alırlar.

 

-          Meslek lisesinde verilen eğitimi başarı ile bitiren öğrenciler yüksek öğrenime geçiş sınavına girme hakkını elde ederler.Sınavda başarılı olanlar lisans programlarına yada meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

 

-          Üniversitelerin Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu,Tekstil teknolojisi ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi,Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinin Tekstil ve moda tasarımı bölümünde mesleki eğitimlerini sürdürebilirler.

 

-           

 

KARİYER İMKANLARI:

 

-          Meslek lisesini başarı ile bitiren öğrenciler alanlarında diploma almaya hak kazanır.

 

-          Mezunlar diplomanın yanı sıra iş yeri açma belgesine de sahip olurlar.Bu sayede dilerlerse kendi bağımsız iş yerlerini açabilirler.

 

-          İşverenler 4702 sayılı yasa uyarınca işyerlerinde meslek eğitimi almış kişileri istihdam etmek zorundadır.

 

-          Moda tasarımı veya Moda-tekstil tasarımı bölümünü bitiren kişiler hazır giyim,ısmarlama giyim,Giyim aksesuarları üzerine çalışan işletmelerde,model hazırlama,kalıp hazırlama, üretim , pazarlama ve kalite kontrol birimlerinde görev alabilir. AR-GE ( ürün geliştirme) çalışmalarını yürütebilir,

 

-          Çeşitli işletmelerde endüstriyel tasarımcı,tekstil tasarımcısı olarak çalışabilirler.

 

 

 

ÖĞRENCİLERİN STAJA GÖNDERİLDİĞİ KURUMLAR:

 

1-       Özdemir Mağazalar Grubu Tekstil sanayi ticaret A.Ş. -Edremit

 

2-       Dumanay gelinlik – Edremit

 

3-       Nehir Moda evi –Edremit

 

4-       Bayan terzisi Hasan Hüseyin Türer – Edremit

 

5-       Terzi Süleyman Güneş – Edremit

 

6-       Terzi İsmail Taşkıran-Edremit

 

7-       Terzi  Şeyma Taşar-Edremit

 

8-       Terzi Hikmet Kızılcan-Edremit

 

9-       Terzi Şebnen Yücesoy-Edremit

 

10-   Terzi Fethi Bayrak-Akçay

 

11-   Terzi Atilla Altınköprü-Akçay

 

12-   Terzi Taner-Zuhal Bulut –Altınoluk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖĞRENCİLERİN STAJA GÖNDERİLDİĞİ KURUMLARA ÖRNEKLER:

 

 

 

Terzi Süleyman GÜNEŞ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nehir Moda Evi

 

 

 

OKUL SANAYİ İŞBİRLİĞ KAPSAMINDA YÜRÜTÜLMEKTE OLAN PROTOKOLLER:

 

1-DEFACTO Perakende ticaret ile Okulumuz Moda tasarım teknolojileri Alanı arasında  KAÇUV

 

 ( Kanserli Çocuklara Umut Vakfı ) Yararına imzalanan okul sanayi işbirliği protokolü 2. Yılına devam etmektedir.Protokol gereği Alan öğrencileri DEFACTO tarafından yollanan atıl kumaşlarla yeni tasarımlar yaparak çeşitli ürünler ortaya koymaktadır. Üretimi Atölyelerimizde öğrencilerimiz tarafından yapılan ürünler Edremit Novada Avm. de  bulunan DEFACTO mağazasında satışa sunulmaktadır.

 

              

 

DEFACTO PERAKENDE TİCARET İLE YAPILAN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER

 

 

 

      

 

 

 

      

 

 

 

       

 

 

 

             

 

 

 

            

 

 

 

                  

 

 

 

             

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DÖNER SERMAYE ÇALIŞMALARINA ÖRNEKLER:

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATÖLYELERDE YAPILAN UYGULAMALAR VE ÇALIŞMALARA ÖRNEKLER:

 

 

 

      

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKULUMUZ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ/ MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI MEZUNLARINDAN ÖRNEKLER:

 

 

 

  MELİKE ÜRER:2008 yılı mezunu. 2010 yılında Çanakkale –Küçükkuyu ilçesinde açtığı kendi bağımsız işletmesinde çalışmalarına devam etmektedir

 

 

 

  ÖZGE OCAK: 2010 yılı mezunu. Mezuniyetinin ardından İstanbul' Uzman Tekstil isimli Hazır giyim firmasında işe başladı ve halen aynı işletmede başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

 

 

 

   

 

 

 

  ÖZGÜR PARLAKLI: 2012 yılı mezunu.Aydın Üniversitesi moda tasarımı bölümü,İstanbul moda akademisi,Haliç Üniversitesi Moda ve tekstil tasarımı bölümünde lisans eğitimlerini ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı.Şu anda İstanbul'da kendine ait Atelierİst isimli bağımsız işletmesine sahip. Ulusal ve uluslar arası üne sahip pek çok modacı ile çalışmalarına devam ediyor.Aynı zamanda Çeşitli moda organizasyonlarında ve defilelerde stil danışmanlığı yapmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

  SAFİNAZ İNAN:2010 yılı mezunu.Giresun Üniversitesi Moda konfeksiyon bölümünde 4 yıl lisans eğitimini tamamladıktan sonra2015-2016 yılında pedagojik formasyon eğitimini tamamlayarak Edremit halk eğitim merkezinde ücretli öğretmen olarak çalışmaya başladı.

 

 

 

    

 

 

 

 BEGÜM AKSU: 2011 YILI mezunlarından.Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu Moda tasarımı bölümü'ne devam etti.Henüz öğrenciyken TGS Beyba Tire Giyim sanayi isimli ihracatçı firmada stilist olarak çalışmaya başladı. 8 yıldır planlama departmanı sorumlusu ve stilist olarak çalışmaya devam ediyor.

 

 

 

 ŞEBNEM YÜCESOY:2011 YILI mezunu. Mezuniyetinin ardından bir süre farklı hedeflere yöneldikten sonra 2015 yılında Edremit'te kendi bağımsız işletmesini açtı ve çalışmalarına devam ediyor.

 

 

 

 BİNNAZ İNCE: 2000 yılı mezunu. Mezuniyetinin ardından 4 yıl boyunca başka bir bağımsız işletmede çalışarak kendini geliştirdi, 2004 yılında Edremit'te kendi bağımsız işletmesini açtı ve çalışmalarına devam ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

SEDA KARAAĞAÇ HELVACIOĞLU: 2012 YILI MEZUNU. Mezuniyetinin ardından özel sektörde çalışmaya başladı. 2017 yılında Seda organizasyon isimli kendi bağımsız organizasyon işini kurdu. Ardından Pars Tasarım ismiyle çocuk ve bebek ürünleri tasarlayarak üretmeye ve satmaya başladı. Her iki bağımsız girişimini de halen başarıyla devam ettirmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.06.2020 - Güncelleme: 19.04.2022 10:56 - Görüntülenme: 444
  Beğen | 0  kişi beğendi